În grădinițele Waldorf totul se realizează într-o formă ritmică. Ritmul este sfânt la grădiniţă şi el se păstrează de la o zi la alta, aproape neschimbat. O poveste care se spune, se spune de obicei toată săptămâna, pentru ca fiecare copil să aibă timp să o interiorizeze. În plus, există şi ritmul sărbătorilor anului, în care copilul este integrat; în funcţie de acesta, se vor spune poveşti şi basme potrivite cu anotimpul.
Trebuie să subliniem că se folosesc basme populare, precum şi basme de fraţii Grimm, pe care educatoarele le relatează pe cât posibil în modul în care au fost scrise, folosind imagini originare. Poveştile moderne sunt evitate, deoarece sunt multe neologisme ce nu se potrivesc sufletului copilului.
Un alt aspect: până la 7 ani este totodată și vârsta la care copilul acţionează potrivit principiului imitaţiei, şi de aceea noi favorizăm grupele mixte, în care copiii mai mici învaţă de la cei mai mari.
Materialele pe care le folosim, atât în grădiniţă, cât şi în şcoală, sunt materiale naturale: obiecte din lemn sau cuburi cerate, acestea fiind realizate din ceară colorată natural, şi având un miros plăcut pentru copil. De asemenea, pictura se face cu tehnica ud-pe-ud (atât foaia, cât şi culoarea sunt umede), folosind acuarele cât mai naturale, astfel încât copiii pot trăi bucuria culorii.
În pedagogia Waldorf, nu introducem niciun fel de formă în pictura la grădiniţă, ci lăsăm copiii să aibă această experienţă, de a umple foaia cu diferite culori. Jucăriile pe care le folosim sunt cât mai simple, pentru a permite dezvoltarea imaginaţiei. O păpuşă de pânză, cu ochii şi gura abia schiţate, îi permite unui copil să îşi imagineze că este veselă sau tristă, în funcţie de starea sa de spirit în acel moment. O maşinuţă din lemn va fi cât mai simplă, pentru a lăsa libertatea copilului să îşi reprezinte singur aspectul ei.
Din păcate, cele mai multe dintre jucăriile din comerţ sunt finisate până la cel mai mic detaliu, îngrădind practic libertatea de a-şi imagina a copilului. În locul acestora, preferăm jucării precum piticii de lână, ca şi alte făpturi realizate din acest material, ce au binefacerea de a oferi senzația de moale și călduros, fiind plăcute la atingere, prietenoase cu copiii.