Loading...

Modele de Crăciun, din hârtie transparentă!

În această perioadă a iernii, când orice mică lumină aduce bucurie, putem lucra alături de copii câteva modele frumoase, care să facă din ferestrele noastre niște mici vitralii. Posibilitățile sunt multe: de la stele colorate, fulgi de zăpadă, până la scene simple. Strălucirea din exterior, în armonie cu textura și culoarea hârtiei, creează efecte diafane de transparență, care pot aduce la viață adevărate picturi.

O formă ușor de realizat este steaua cu opt colțuri. Pentru asta, avem nevoie de opt foi de hârtie transparentă în formă de pătrate.

Fiecare pătrat trebuie îndoit exact la mijloc și desfăcut după aceea, în așa fel încât să căpătăm o împărțire simetrică în patru (2). Ducem apoi fiecare colț al pătratului în mijlocul acestuia, obținându-se un romb mai mic.

În final, două laturi opuse ale rombului se îndoaie până ce colțurile ating linia de mijloc a acestuia, (figura 3), iar rezultatul va fi ca în figura 4. Facem același lucru pentru toate cele opt raze ale stelei. Se recomandă lipirea colțurilor îndoite, cel puțin la pasul 4, pentru ca acestea să nu se desprindă în timp.

După ce am terminat toate razele, le putem lipi una de alta, pentru a obține forma finală a stelei. Se lipesc ca în figura 5, având grijă ca ele să se suprapună una peste alta la mijloc. Facem același lucru cu toate razele rămase, adăugând una câte una (6), până când steluța este gata. După aceea, e bine să așezăm o carte grea peste ea până a doua zi, pentru ca ea să aibă în final o formă unitară.

Există o varietate mare de stele care se pot realiza, având modele mai bogate.

O idee deosebită este realizarea unei scene propriu-zise, la alegerea noastră, inspirată din sărbătorile anului, din povești sau legende. Putem începe cu modele simple ale unor figuri de îngeri, ca mai apoi să încercăm și compoziții mai variate.

La acest tip de modele, baza constă în chenar. După cum se vede și mai jos, toate scenele au nevoie de un model de susținere. Se începe prin desenarea viitorului chenar (eventual care să conțină și siluetele personajelor, în funcție de caz) pe un carton, colorându-se la final în negru sau într-o nuanță închisă. Putem folosi și carton negru de la bun început. Când am terminat desenul, următorul pas este decuparea modelului.

Odată ce chenarul e gata, trebuie întors cu spatele (partea care va fi spre fereastră) în sus. Aici se vor lipi toate straturile de hârtie transparentă colorată. Se începe cu nuanțele cele mai închise. De exemplu, în ilustrația cu piticii cu felinare, s-a început cu părțile oranj din centrele felinarelor, peste care s-a lipit progresiv fiecare bucată de hârtie din ce în ce mai luminoasă. Apoi, respectând marginile celorlalte siluete, s-a adăugat cerul (în care se decupaseră formele steluțelor dinainte). Se adaugă aceeași nuanță de albastru ici și colo, peste, pentru a accentua unele zone. Se poate folosi și o nuanță mai închisă. La final, s-au lipit bucățele de hârtie albă peste zonele unde sunt steluțele. Același principiu este și pentru zona pământului.

În timp, putem experimenta pentru a obține jocuri frumoase de nuanțe.

 

X